Return to Stories
Cargo zet nieuwe standaard voor vrachtzendingen met succesvolle IATA ONE Record-pilot

Cargo zet nieuwe standaard voor vrachtzendingen met succesvolle IATA ONE Record-pilot

Cathay Pacific Cargo heeft opnieuw het voortouw genomen bij de derde pilot van IATA’s ONE Record-programma. De luchtvaartmaatschappij uit Hongkong heeft hiermee weer een belangrijke stap gezet bij de digitalisering van de wereldwijde luchtvrachtsector.

De succesvolle pilot was een gezamenlijk initiatief van Cathay Pacific Cargo en de Airport Authority Hong Kong (AAHK), en vond in maart plaats in Hongkong. Tijdens de pilot werden zendingen van expediteurs gevolgd. Hiervoor werd met IATA ONE Record een “Virtual Shipment Record” aangemaakt; een singe-recordweergave van een zending waarmee data eenvoudig en transparant wordt uitgewisseld. Daardoor konden alle belanghebbenden in de luchtvrachtsector de zending monitoren tijdens de pilot. De deelnemende expediteurs waren onder andere Sinotrans Air Transportation Development (HK), Soonest Express (HK) en DHL, die allemaal gebruik maakten van een platform ontwikkeld door Global Logistics System (GLS).

Digitalisering van luchtvrachtsector
Het IATA ONE Record-programma bouwt voort op papierloze initiatieven van de e-AWB (Electronic Air Waybill). Cathay Pacific Cargo was de eerste luchtvaartmaatschappij die e-AWB-operaties volledig implementeerde en droeg daardoor bij aan de reputatie van Hongkong als toonaangevende internationale luchtvrachthub.

In de strategie van Cathay Pacific Cargo, dat erop is gericht om klanten een flexibelere service te bieden, staan dit soort digitaliseringsslagen centraal. De luchtvaarmaatschappij nam eerder al deel aan ONE Record-pilots in Amsterdam en London Heathrow. Na een derde succesvolle pilot wil Cathay Pacific Cargo het ONE Record-programma wereldwijd uitrollen. Tom Owen, Cathay Pacific Director Cargo, licht toe: "ONE Record is een zeer belangrijk programma, dat de toekomstige norm voor luchtvracht zal bepalen."

Meer transparantie en betere service
Het ONE Record-programma van IATA maakt end-to-end-transparantie mogelijk voor zendingen die via meerdere schakels in de keten komen: van verzender naar agent, luchtvaartmaatschappij, magazijn en wettelijke autoriteiten zoals de douane. Dit verloopt volledig volgens de IATA-protocollen voor API's, de interface die gebruikers in staat stelt om verbinding met het systeem te maken, beveiliging en gegevensuitwisseling.

Henk Mulder, Head of Digital bij IATA, licht toe: "Het uiteindelijke doel van het ONE Record-programma is om een ​​datagestuurde digitalisering van de wereldwijde luchtvrachtsector mogelijk te maken. De verschuiving van meerdere concurrerende of overlappende systemen van verschillende stakeholders in de luchtvrachtsector naar één samenwerkingsplatform met gedeelde informatie, moet zorgen voor een verbeterde service, snelheid en meer betrouwbaarheid."