Return to Stories

Cathay Pacific streeft naar net-zero emissies voor 2050

Duurzame vliegtuigbrandstof (SAF), CO2-compensatie en vermindering van broeikasgassen zijn leidend in overgang naar een groenere luchtvaart

De Cathay Pacific Group verbindt zich tot het bereiken van net-zero emissies voor 2050. De internationale luchtvaartmaatschappij van Hongkong is daarmee een van de eerste airlines in Azië die zichzelf een richtlijn heeft gesteld om broeikasgassenneutraliteit te realiseren. De nieuwe belofte van Cathay Pacific komt voort uit het Sustainability Development Report 2020 van de luchtvaartmaatschappij, waarin de strategie, prestaties en doelen op het gebied van milieu en maatschappelijke verantwoording worden gepresenteerd.  

Augustus Tang, CEO bij Cathay Pacific, licht toe: "De komst van COVID 19 schokte de hele wereld en liet ons inzien dat ‘business as usual’ geen optie is wanneer we te maken hebben met een wereldwijde pandemie. We beseffen dat klimaatverandering mogelijk een nog ontwrichtende crisis kan veroorzaken, daarom vraagt het om grotere inspanningen om dit tegen te gaan. Hij vervolgt: "Het streven van Cathay Pacific om net-zero emissies te bereiken voor 2050 sluit aan bij de eisen die zijn vastgelegd in het IPCC van de VN en het klimaatakkoord van Parijs. Dit geeft ons focus bij het afstemmen van onze duurzaamheidsstrategie: van vlootuitbreiding en CO2-compensatie tot meer investeringen in duurzame vliegtuigbrandstof.”

Transitie naar duurzame en groene luchtvaart
Hoewel de luchtvaartindustrie voorafgaand aan de coronacrisis minder dan drie procent van de CO2-uitstoot in de wereld voor haar rekening nam, neemt Cathay Pacific haar verantwoordelijkheid om het voortouw te nemen in de transitie naar een duurzame luchtvaart. Zo wil de airline ervoor zorgen dat ook toekomstige generaties met plezier kunnen reizen.

“Ondanks de tegenslagen van het afgelopen jaar, blijven onze mensen samenwerken om onze klanten en de lokale gemeenschappen in Europa en Hongkong een goede service te bieden. Samen willen we Europa op duurzame wijze blijven verbinden met Hongkong en Azië. We zijn er dan ook trots op dat we een van de eerste luchtvaartmaatschappijen in Azië zijn die zich uitspreekt om voor 2050 net-zero emissies te bereiken.”, aldus Ashish Kapur, Area Manager Northern Europe bij Cathay Pacific.

Cathay Pacific richt zich op de volgende punten om haar doelstelling omtrent het bereiken van net-zero emissies:

  • Investeren in duurzame brandstof
    Cathay Pacific maakt steeds vaker gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF), met als doel dat het gebruik van deze specifieke brandstof de standaard wordt. SAF reduceert de CO2-uitstoot van een vlucht met 80 procent in vergelijking met traditionele vliegtuigbrandstof. De Hongkongse luchtvaartgroep committeert zich de komende tien jaar tot de aankoop van 1,1 miljoen, wat ervoor zorgt dat voor 2023 2 procent van de totale vliegtuigbrandstofbehoefte dekt.
  • Compenseren van CO2
    Het CO2-compensatieprogramma van Cathay Pacific, Fly Greener, biedt passagiers de mogelijkheid om de CO2 van hun vlucht te compenseren. Deze bijdragen gaan rechtstreeks naar Gold Standard-geaccrediteerde projecten die actief CO2-uitstoot verminderen. Sinds de lancering van Fly Greener, in 2007, compenseert de luchtvaartmaatschappij ook alle CO2-uitstoot van zakenreizen van haar medewerkers. Het Fly Greener-programma heeft tot op heden 300,000 ton CO2-uitstoot gecompenseerd.
  • Vermindering van emissie
    Cathay Pacific Group werkt voortdurend aan het reduceren van vliegtuigemissies (uitstoot). Bijvoorbeeld door haar vloot te vernieuwen met zuinigere vliegtuigen en motorgebruik op de grond te beperken. De luchtvaartgroep heeft als doel om voor 2030 haar grondemissies met 32 procent te verlagen ten opzichte van 2018.  

Alle details over het streven van Cathay Pacific naar net-zero emissies en over haar vorderingen op het gebied van duurzaam ondernemen zijn te vinden in het volledige Sustainability Development Report.